تغذیه گوسفند پرواری:
گوسفند پرواری برای زنده ماندن به مقداری غذا نیاز دارد که به آن جیره نگهداری می گویند. همچنین به میزان غذایی که دام برای تولید گوشت مصرف می نماید، جیره تولید می گویند. لذا نیاز غذایی دام پرواری، جمع جیره نگهداری و جیره تولیدی می باشد. مواد خوراکی مورد استفاده تغذیه گوسفند، علوفه های سبز، ریشه و غده محصولات، مازاد محصولات کشاورزی و مازاد کارخانجات صنایع تبدیلی کشاورزی می باشند. علوفه های سبز دارای حجم زیاد، فیبر فراوان و انرژی کمی هستند و برای تغذیه گوسفند پرواری به تنهایی قابل استفاده نمی باشند، بنابراین از مواد دیگری که دارای انرژی زیاد، حجم و فیبر کم هستند و به آن مواد کنسانتره گفته می شود، بایستی به عنوان مکمل غذایی در جیره غذایی گوسفند پرواری استفاده گردد.
اصول تهیه جیره غذایی متعادل برای گوسفند پرواری:
برای تهیه یک جیره متعادل باید از میزان احتیاجات گوسفند به مقدار ماده خشک، انرژی، پروتئین و مواد مغذی اطلاع داشت. جیره غذایی، ضمن خوش خوراکی، قابل هضم بودن و مقوی بودن بایستی از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد و چون گوسفند یک نشخوار کننده است، وجود مقدار کافی مواد خشبی در جیره ضروری است.
برای هر راس با توجه به سن و وزن دام، مقدار خوراک مصرفی در هر روز ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ گرم است. نسبت ترکیب کنسانتره و علوفه در اوایل پرواربندی (۱ تا ۲ ماه اول) ۷۸۰ گرم و ۵۲۰ گرم بوده، بطوریکه کنسانتره و یونجه را کاملا با هم مخلوط کرده و در سه نوبت صبح، ظهر و عصر در اختیار بره ها قرار داده می شود. در ماه سوم پرواربندی، مقدار خوراک مصرفی ۱۶۰۰ گرم می شود بطوریکه برای هر بره ۱۳۰۰ گرم کنسانتره و ۳۰۰ گرم یونجه به صورت مخلوط در ۳ وعده داده می شود. به منظور عادت کردن بره ها و جلوگیری از مشکلات گوارشی ناشی از خوراک مصرفی، تغییر جیره بایستی به تدریج و طی ۱ هفته تا ۱۰ روز انجام شود.
بهترین زمان پایان دوره پرواربندی گوسفند:
گوسفندان در ابتدای دوره پرواربندی که هنوز به خوراک نیفتاده اند و به استفاده از مواد غذایی پرانرژی دانه ای عادت نکرده اند، قدرت تبدیل کمتری دارند و هر روز وزنشان بیشتر از ۱۰۰ الی ۱۵۰ گرم اضافه نمی شود، اما در طول ماههای دوم و سوم پرواربندی، روزانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم، بسته به شرایط پرواربندی و نوع تغذیه چاق می شوند. اما در ماه چهارم یعنی وقتی که اکثر گوسفندان چاق شده اند و به حداکثر وزن خود نزدیک شده اند، افزایش وزن روزانه شان کم شده و به ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم در روز می رسد. بنابراین کم شدن افزایش وزن در انتهای پرواربندی مقرون به صرفه نمی باشد و در این زمان باید عملیات پرواربندی قطع شده و گوسفندان روانه بازار شوند. باید به یاد داشته باشیم که در هر دوره ای از پرواربندی وقتی که افزایش وزن کمتر شد، چربیها در بدن دام ذخیره می شود و این حالت، پایان پرواربندی به حساب می آید. مدت پرواربندی در کشور بسته به سن و نژاد گوسفند بین ۸۰ تا ۱۲۰ روز مشخص شده است.